Garažni podovi treba da imaju visoku otpornost na habanje, ali i da vizuelno izgledaju atraktivno. Da biste utvrdili koji pod je idealan za vašu garažu, u nastavku teksta saznajte koje su opcije prilikom izbora materijala za prekrivanje podova, koja je njihova razlika u ceni i kako se tačno primenjuju. 

Betonski pod (ferobeton)

Ferobeton je vrsta podne obloge koja se ne može raditi kasnije, već samo u toku izvođenja građevinskih radova, odnosno betoniranja. 

Ali šta je tačno ferobeton?

Ferobeton je zapravo betonska ploča koja se posipa u završnoj obradi. Kada betonska ploča počne da se suši, korišćenjem mašine za poliranje (dimenzija oko 80 × 120 cm) stvara se takozvani „gvozdeni” beton. Nakon toga, podloga se posipa agregatom koji će povećati čvrstoću betona. Posipa se oko 4 kilograma materijala po m2 površine, a postoje tri vrste agregata: kvarcni, drveni i metalni agregat. Površina se polira mašinom do uglančanog sjaja. Zatim se vrši površinska impregnacija pomoću koje se sprečava pojava mikropukotina, odnosno paukove mreže na površini betonskog poda.

Krajnji rezultat je ferobeton koji je atraktivan i veoma otporan, pa se kao takav često može videti kao završni sloj u javnim garažama. 

Cena betonskog poda 

Cena ferobetona zavisi od mnogo faktora. Montaža i “ruke” koštaju oko 5 evra po m2, dok materijal zavisi od debljine betona kao i od vrste armature. Okvirna cena ferobetona sa materijalom je od 15 do 20 evra/m2.

Epoksidni podovi

Za razliku od ferobetona koji se pravi u toku građevinskih radova, epoksidni podovi se izrađuju na betonskoj podlozi ili košuljici. Važno je da je podloga cementna i izolovana od vlage. Zbog toga mora postojati hidroizolacija, odnosno vlaga ne sme da se diže kapilarno jer će u suprotnom naneti epoksid pucati. Vlaga u podlozi treba da bude oko 3%, što se proverava higrometrom.

Proces nanošenja epoksida

U početku se površina brusi mašinama sa rotirajućim diskom i dijamantskim alatima kako bi se uklonile naslage cementa i nečistoće. Podloga se zatim čisti i usisava industrijskim usisivačem, a sva oštećenja se saniraju reparaturnim masama (masama na bazi epoksida) i popunjavaju se fuge.

Nakon što je podloga pripremljena, valjkom se nanosi epoksidni prajmer i cela površina se posipa kvarcnim (ne običnim peskom). Ovo se radi da bi pod bio grub, odnosno da se gume automobila ne bi klizale po površini. Kada se pokrije cela površina, sutradan se još jednom prođe industrijskim usisivačem kako bi se pokupio višak peska koji se nije stegnuo, i kako bi se dobila glatka površina. 

Onda se nanosi epoksid u dva sloja, uz pomoć valjka ili gleterice. Ova dva gornja premaza su obojena dok je prajmer, koji je prvi nanet, providan.

Epoksidni premaz dodaje debljinu podu od 1 mm do 1,5 mm.

U garažama sa visokim frekvencijama (javne garaže, automehaničarske radnje ili garaže za kamione) prave se deblji slojevi epoksida, debljine od 2,5 mm do 3 mm. Ovaj završni sloj se nanosi nazubljenim gletericama i tretira igličastim valjkom (jež valjkom) kako bi se trljanjem izbacio sav vazduh iz podloge. Ovi deblji podovi za veće frekvencije saobraćaja nazivaju se i samonivelirajućim podovima.

Cena epoksidnih podova

Ukoliko je podloga na koju se nanosi epoksid nova, odnosno mašinski rađena, cena celog procesa epoksidnog premaza košta oko 22 evra po m2 (tanji epoksidni pod) dok za samonivelišne podove debljine do 3 mm koštaju oko 35 evra po m2 (deblji epoksidni pod).

Poliuretanski podovi

Poliuretanski podovi izgledaju isto kao i epoksidni podovi i veoma ih je teško razlikovati. Najveća razlika je u tome što su poliuretanski podovi elastični za razliku od krhkih epoksida.

Prednost poliuretanskih podova je u tome što se mogu postavljati na spoljne površine, krovne garaže ili poluotvorene parkinge jer su otporni na UV zrake (neće požuteti) kao i na sve vremenske uslove. 

Primena poliuretanskih podova je ista kao i kod epoksida. Na očišćenu i suvu betonsku podlogu nanosi se prajmer i podloga se posipa agregatom. Kasnije se nanose dva sloja poliuretanskog premaza.

Cena poliuretanskih podova

Cena poliuretanskih podova je ista za epoksidne podove. Dakle, ceo proces poliuretanskog premaza košta oko 22 evra po m2 (tanji poliuretanski pod) dok za samonivelišne podove debljine do 3 mm košta oko 35 evra po m2 (deblji poliuretanski pod).

Pod za garažu prema meri vašeg biznisa

Kao što smo rekli u samom uvodu, podovi za garažu trebaju biti istovremeno praktični, otporni i atraktivni. Ukoliko niste sigurni koja podna obloga je najbolja za vaš biznis, kontaktirajte nas i naš tim će izaći na lice mesta da izvrši besplatnu procenu i merenje!